בכל שלב בחיים – לרבות פרישה, מחלה או פציעה – אתם עשויים להיות זכאים לזכויות, קצבאות ופטורים שיכולים לשנות את חייכם, לפחות במישור הכלכלי. עו"ד עמוס כהן, שותף מנהל במשרד עורכי הדין מרקמן טומשין, מזהיר בהקשר הזה כי "מי שלא בודק את זכויותיו מפספס 100% מהן", ומסביר איך לוודא שאתם באמת מקבלים את מה שמגיע לכם."אנחנו רואים את זה שוב ושוב – אנשים שמתמודדים במשך שנים בעיות רפואיות, לא יודעים שמגיעות להם זכויות בשווי מאות אלפי שקלים במצטבר. נראה כי הפער הכי גדול שמונע מאנשים לקבל את מה שמגיע להם הוא פשוט חוסר ידע בתחום הסבוך הזה וקצת ביישנות להתייעץ".
הרגעים הקריטיים שבהם חייבים לבדוק את זכויותיכם
עו"ד כהן מספר כי ישנם מספר צמתים בחיים שמחייבים בדיקת זכויות יסודית:
לפני פרישה לפנסיה – "מומלץ להתייעץ לפני היציאה לפנסיה ולא אחרי, במיוחד במקרה של פרישה מוקדמת", מדגיש עו"ד כהן. "ישנן זכויות שהן תלויות גיל ולכן חשוב לבחון אותן לפני שמגיעים לגיל הזכאות".
מיד לאחר פציעה או תאונה – "כל פציעה או תאונה יכולה להיות פתח לתביעת נזיקין, לתביעת נכות מביטוח לאומי או לפיצויים מחברות ביטוח פרטיות", מסביר עו"ד כהן. "במקרה כזה, חשוב להתייעץ כמה שיותר מוקדם, כי עם הזמן קשה יותר להשיג ראיות תומכות שיבטיחו את הפיצוי המיוחל".
כשמתקשים בביצוע פעולות יומיומיות – "המילה 'סיעוד' יכולה מאוד להטעות", אומר עו"ד כהן. "כדי לקבל זכויות בגלל בעיה קושי בתפקוד, לא צריך להיות במצב סיעודי כמו שמדמיינים. מספיק שקיימים קשיים בחלק מהפעולות היומיומיות כדי להיות זכאי לקצבה".
מי שסובל ממחלות כרוניות- קצבאות וזכויות רבות יכולות להיות רלוונטיות במקרים של מחלות כרוניות כמו סכרת, אי ספיקת כליות, פרקינסון, סרטן, מחלות לב, ריאה, אירוע מוחי, פיברומיאלגיה ועוד שלל רחב של בעיות. "מומלץ גם לבעלי שכר גבוה להתייעץ שכן יש זכויות שלא תלויות שכר", מציין עו"ד כהן.
שאלון מהיר יגלה האם לכם או לבן משפחתכם מגיע זכאות לזכויות רפואיות עקב מחלה או מצב רפואי לבדיקת זכאות - בחרו את קבוצת גילכם
טופס דיסקרטי סודי ומאובטח בטכנולוגיות סייבר מתקדמות
מצבים שפותחים דלת לזכויות כלכליות משמעותיות
המון מצבים בחיים יכולים לזכות בקצבה או בפיצוי – ורבים מהזכאים אינם מודעים לכך. אחד המצבים השכיחים הוא צמצום היקף המשרה עקב בעיות רפואיות. "אם הפחתתם את שעות העבודה או עברתם למשרה חלקית בשל מגבלות רפואיות, ייתכן שמגיע לכם פיצוי בגין אובדן כושר עבודה וזכויות נוספות מביטוח לאומי", מסביר עו"ד כהן.
סוגיה חשובה נוספת היא עבודה פיזית או עבודה בחשיפה לחומרים במסגרת העבודה. "עבודה פיזית, חשיפה ממושכת לשמש או לחומרים מזיקים יכולה להוביל למגוון בעיות רפואיות שרבים לא מקשרים לעבודתם", מדגיש עו"ד כהן. "לדוגמה, מסגר עשוי לסבול מבעיות שמיעה, כאבי גב, פגיעות בכפות הידיים ובעיות ראייה – וכל אלה יכולים להיות בסיס לזכויות רבות". חשוב להבין בהקשר הזה כי לכל מקצוע ישנן הבעיות שאופייניות לו והבנת הקשר בין העיסוק לבין הבעיה הרפואית יכולה להיות המפתח למימוש הזכויות.
מעבר לכך, כמעט כל בעיה רפואית יכולה להקנות זכויות רפואיות. "בעיות אורתופדיות, נוירולוגיות, התקף לב, פרקינסון, מחלות בכליות, אירוע מוחי או סרטן – כל אלו יכולים להיות מוכרים כפגיעה בעבודה ולהקנות זכויות שעשויות להסתכם במאות אלפי שקלים", מסביר עו"ד כהן.
גם הורים לילדים עם צרכים מיוחדים עשויים להיות זכאים להטבות. "אם ילדיכם מתמודדים עם מצב רפואי שדורש השגחה – בין אם מדובר באלרגיה, מחלה כרונית, הפרעות על הרצף האוטיסטי או בעיות אחרות – שווה לבדוק זכאות לקצבת ילד נכה. הקצבה נועדה להקל על ההורים ולסייע בטיפול בילד, והיא יכולה להגיע לאלפי שקלים בחודש".
המומחיות שעושה את ההבדל
משרד עורכי הדין מרקמן טומשין הוא המשרד הגדול בישראל בתחום מימוש הזכויות והוא מפעיל 300 עובדים ו-13 סניפים מראש פינה ועד אילת. "בשנה החולפת בחנו את הזכויות של כמאה אלף אנשים", מספר עו"ד כהן.
המשרד פועל בשיטה ייחודית של מחלקות עם התמחויות ייעודיות. "ישנן מחלקות ספציפיות שעוסקות בכל אחד מהתחומים הרלוונטיים ולכן רמת המקצועיות של כל מחלקה היא גבוהה מאוד. בדיוק כמו שאנשים עם מחלות לב הולכים לקרדיולוג, כך כשהולכים לעורך דין, כדאי לוודא שיש לו התמחות ספציפית בבעיה שממנה סובלים".
"אנחנו עוסקים במימוש זכויות למעלה מ-30 שנה. בזכות הניסיון רב השנים שצברנו, כבר בשיחה של חמש דקות אנחנו יודעים לפצח את כלל הזכויות ולתת לאנשים מפת דרכים מדויקת. אנחנו רואים כל לקוח כאילו היה הסבא או ההורה שלנו – ועובדים על בסיס הצלחה בלבד כדי לאפשר לכל אדם להתייעץ ולהבין את מצבו ללא תשלום או התחייבות".
שאלון מהיר יגלה האם לכם או לבן משפחתכם מגיע זכאות לזכויות רפואיות עקב מחלה או מצב רפואי לבדיקת זכאות - בחרו את קבוצת גילכם
טופס דיסקרטי סודי ומאובטח בטכנולוגיות סייבר מתקדמות
**המידע הכלול אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב
**היקף הזכויות משתנה בין אדם לאדם בהתאם לנסיבותיו