על פי הערכות, אלפי ישראלים זכאים לפטור ממס הכנסה על רקע רפואי, אבל רבים מהם כלל לא מודעים לכך או מתקשים לנווט בתהליך המורכב לקבלת ההטבה שמגיעה להם. המדריך הזה יעזור לכם להבין אם אתם זכאים לפטור, מהן הדרכים להשיג אותו ואיך לבחור את המסלול שהכי מתאים לכם. "חשוב להבין שפטור ממס הכנסה על רקע רפואי זו זכות שמגיעה לכם על פי חוק ולא טובה שאתם מבקשים ממישהו", מדגישה עו"ד לינוי אולניק, מומחית למימוש זכויות רפואיות. "הפטור נועד להקל על אנשים שמתמודדים עם בעיות רפואיות משמעותיות והוא יכול להגיע במקרים מסוימים גם למאות אלפי שקלים – אפילו רטרואקטיבית עד שש שנים אחורה".
אז מהו פטור ממס הכנסה על רקע רפואי?
בניגוד לדעה הרווחת, פטור ממס הכנסה על רקע רפואי אינו מיועד רק לאנשים עם נכות מלאה או מחלות קשות במיוחד. הפטור ניתן למי שצבר 89.2% נכות רפואית (בחישוב משוקלל כאשר אחד הליקויים הוא בשיעור 40% נכות לפחות) אבל, וזה החלק החשוב ביותר, אחוזי הנכות יכולים להיות מצטברים מכמה בעיות רפואיות שונות.
"אנחנו רואים מקרים רבים של אנשים שמוותרים מראש כי הם מניחים שהמצב שלהם לא מספיק חמור", מציינת עו"ד אולניק. "אבל לדוגמא, אדם שסובל משילוב של סוכרת, בעיות לב וכאבי גב כרוניים עשוי להגיע ל-89.2% נכות מצטברת, גם אם כל בעיה בפני עצמה נראית קלה יחסית על הנייר".
שאלון מהיר יגלה האם לכם או לבן משפחתכם מגיע פטור והחזרי מס גבוהים לבדיקת זכאות - בחרו את קבוצת גילכם
טופס דיסקרטי סודי ומאובטח בטכנולוגיות סייבר מתקדמות
איך משיגים את הפטור ממס הכנסה?
הדרך להשגת פטור ממס מתחילה כמובן בפנייה לרשות המיסים וחשוב להדגיש שניתן לבצע את התהליך גם באופן עצמאי. באתר רשות המיסים קיים מידע מפורט על אופן הגשת הבקשה, כולל טפסים והסברים מקיפים. זו אפשרות מצוינת למי שמרגישים בנוח עם תהליכים בירוקרטיים ומעוניינים לחסוך בעלויות.
לחילופין, ישנן חברות המתמחות במימוש זכויות רפואיות, שיכולות לסייע במילוי הטפסים ובהגשת הבקשה. עם זאת, חשוב להבין שבמקרה של פטור ממס הכנסה, הסיוע של הגורמים האלו מוגבל בעיקר להיבט הטכני של התהליך.
האפשרות השלישית היא פנייה למשרד עורכי דין המתמחה בתחום הזכויות הרפואיות. "ההתמחות של המשרד בנושא היא קריטית להצלחת התהליך כי נדרשת הבנה מעמיקה של החוק, הפסיקה העדכנית והניואנסים הרפואיים", מחדדת עו"ד אולניק.
בהקשר הזה, נדגיש כי בעוד שפניות רבות שמוגשות באופן עצמאי נתקלות בסירוב, עורכי דין מנוסים יכולים להציג את הבקשה בצורה שמשפרת את סיכויי הקבלה וגם לנווט את תהליך הערעור במקרה של דחייה כדי לוודא שהזכויות שלכם ממומשות במלואן.
למה חשוב לשים לב כדי לקבל את הפיצוי המירבי?
פטור ממס הכנסה יכול לחול על שני סוגי הכנסות: הכנסה מיגיעה אישית (עבודה או עסק) – עד כ-684,000 ש"ח בשנה (לאדם שמקבל קצבת נכות), והכנסה פסיבית (שכר דירה או רווחי הון) – עד כ-81,000 ש"ח בשנה. בנוסף, במקרים רבים ניתן כאמור לקבל החזרים רטרואקטיביים, מה שיכול להסתכם במקרים מסוימים גם במאות אלפי שקלים.
כדי להבין מהי הדרך הנכונה ביותר לנהל את התהליך, חשוב לשים לב לכמה גורמים משמעותיים – המורכבות הרפואית של המקרה, היכולת שלכם להתמודד עם בירוקרטיה והמשאבים שעומדים לרשותכם. "בסופו של יום, המטרה היא שתקבלו את מה שמגיע לכם על פי החוק", מדגישה עו"ד אולניק. "אם אתם מרגישים שאתם יכולים לנהל את התהליך בעצמכם – מצוין. אם אתם זקוקים לעזרה נוספת – יש מגוון אפשרויות שתוכלו להיעזר בהן. העיקר שתפעלו למימוש ההטבה ולא תוותרו על הזכויות שלכם".
לסיום חשוב לזכור כי גם אם קיבלתם תשובה שלילית בעבר, ייתכן שכדאי לבדוק שוב. הפסיקה בתחום מתעדכנת כל העת ובמקרים רבים גם אנשים שנדחו בעבר עשויים לקבל אישור ואפילו כאמור ליהנות מהחזר רטרואקטיבי של עד 6 שנים לאחור (+שנה קלנדרית) אם יעמדו בקריטריונים המוגדרים בחוק.